Hyvässä slöörissä · purjejollalla retkeilyä

Merisirri

Merisirri on SCAMP-tyyppinen purjejolla, joka on tällä hetkellä rakenteilla.

SCAMP ja sen loggerttipurjeeseen liittyvää sanastoa

SCAMP-veneen vahvuuksia ovat erinomainen vakaus ja kelluvuus. Yksinkertaisen loggerttirikin ansiosta se voi saada vesille jopa alle kymmenessä minuutissa ja suunnilleen yhtä nopeasti takaisin ylös. Perhepurjehtijalle edellä mainitut ominaisuudet ovat tervetulleita, samoin kuin purjeen helppo hallittavuus lapsillekin. Veneen voi helposti varastoida pieneen autotalliin ja sen vetämiseen trailerilla riittää peräkoukulla varustettu tavallinen henkilöauto.

Nimi Merisirri
Luokka SCAMP
Malli Mk I (sisältäen joitain muutoksia Mk II:sta)
Suunnittelija John Welsford ja Small Craft Advisor Magazine
Valmistusvuosi (rakenteilla)
Valmistaja omavalmiste
Materiaali puuvaneri (gaboon-mahonki)
Takila tasapainotettu loggerttitakila
Helat Selden
Pituus 3,63 m (11 jalkaa 11 tuumaa)
Leveys 1,63 m
Syväys 0,18 m (köli ja peräsin ylhäällä)
0,86 m (muutoin)
Rungon paino 190 kg
Paarlasti 77 litran vesipaarlasti
Maston korkeus 5,0 m
Purjepinta-ala 9,3 m²
Varatyöntövoima airot
Vesillelaskuaika 10 minuuttia (vahvistamatta)
Miehistö 1-4 aikuista

SCAMP on ensisijaisesti suunniteltu kotirakentajia silmällä pitäen. Sen piirustukset ja rakennusohjeet ovat varsin pitkälle mietityn oloiset. Alkaen vuodesta 2011 SCAMP-piirustuksia on myyty ympäri maailmaa jo yli 400 kappaletta.

Tähän mennessä huimapäisin SCAMP-purjehdusretki tehtiin Southern Cross -nimisellä veneellä suuntautuen Tulimaahan, joka sijaitsee Atlantin ja Tyynenmeren yhtymäkohdassa. Siellä purjehdusolosuhteet ovat ehkä hankalimmat, mitä maapallolta voidaan löytää. Southern Cross sisältää lukuisia muutoksia suhteessa vakiomalliin, koska sen täytyi pystyä vastaamaan ääriolosuhteiden vaatimuksiin. Vene siirrettiin laivankontissa Chileen, jossa varsinainen purjehdus kesti useita viikkoja.

On tärkeää pitää mielessä, että suuresta vakaudestaan huolimatta myös SCAMP voi kaatua, jolloin yleensä sen koko miehistö joutuu veden varaan. Tämä voi epäsuotuisissa olosuhteissa johtaa hukkumiseen, kylmäshokkiin tai hypotermiaan. Riittävä purjehdustaito, kunnollinen varustus, ennakoiva sään seuraaminen ja joustava aikataulu kuitenkin auttavat pitämään nämä riskit hallinnassa.

Katso myös: Merisirrin rakentaminen
Purjejollalla Tulimaahan?
SCAMP Community Map (Google Maps)

Artikkelit

Ohessa on listattu Merisirriin liittyvät blogiartikkelit.

Päivämäärä Artikkeli Vesistö Matka
6.6.2017 Veneprojekti