Hyvässä slöörissä · purjejollalla retkeilyä

Kustomoinnit ja pohjapiirros

Merisirriin on tehty (ja tehdään) tiettyjä lisäyksiä ja poikkeamia suhteessa piirustuksiin. Ohessa niistä suurimmista yhteenveto. Koska rakennusprojekti on vielä kesken, tämä lista todennäköisesti vielä elää.

Lattiasyvennys. SCAMP:in penkit on mitoitettu 250 mm korkeiksi. Pitkillä matkoilla on mukava saada ojennettua jalat suoriksi. Sen takia Merisirrin lattiassa on syvennys jalkoja varten viidennen ja kuudennen laipion välillä. Tämä muutos sisällytettiin SCAMP Mk II -versioon loppuvuonna 2017.

Kajuutan kavennettu oviaukko. Neljännen laipion oviaukko oli Southern Cross -veneessä kavennettu. Tämä muutos sisällytettiin myös Mk II:een. Leveämmät hytin seinät tarjoavat myös hyvän paikan laipiokompassille.

Kompassi. Vaikka elämmekin sateliittipaikannuksen kulta-aikaa, on jokaisessa retkiveneessä hyvä olla perinteinen kompassi navigointia varten. Sellainen löytyy myös Merisirristä asennettuna kolmanteen laipioon.

Pinnalukko. Yksinpurjehdittaessa on tilanteita, joissa halutaan pitää peräsin lukittuna tiettyyn asentoon, esimerkiksi kun halutaan tutkia karttaa tai kaivaa esiin varusteita. Merisirriin on rakennettu yksinkertainen säädettävä pinnalukko.

Kulkuvalot. Keulassa on punavihreä 225° valo ja perässä valkoinen 135° valo. Molemmat ovat irroitettavia ja toimivat AAA-pattereilla. Jälkimmäistä voidaan lisäksi käyttää 360° korotettuna valkoisena valona, jolloin kaikki oleelliset COLREGS- ja CEVNI-sääntöjen tapaukset voidaan täyttää.

Kölin, peräsimen ja skegien messinkilistat. Kivisillä vesillä pohjakosketukset kohdistuvat usein ensimmäisenä köliin ja peräsimeen. Tätä varten niiden etureunaan on kiinnitetty messinkilista suojaamaan maalia ja vaneria kolhuilta.

Veneeseennousujalustimet. Tämä ei sinällään ole kustomointi, koska sitä suositellaan rakennusohjeessa. Silti se on hyvä tuoda esille, koska veneeseen nousun helppoudella on suuri merkitys turvallisuuteen. Kun vene on oikaistu kaatumisen jälkeen, on takaisin veneeseen pääseminen vaikeaa. Tilanteen helpottamiseksi on molemmilla puolella köyden päässä kiinni jalustimet, joiden avulla reunan yli pääseminen helpottuu.

Teltta. Mitäpä purjejollalla retkeily olisi ilman mahdollisuutta yöpyä veneessä? Scampin ajoaukossa pystyy yksi ihminen nukkumaan lattialla tai kaksi lisätason päällä. Ajoaukon päälle on tehty puuvillakankaasta teltta.

Levennetyt penkit. Penkit ovat 25 mm leveämmät, mikä parantaa hieman istumismukavuutta.

Käsipumppu. Lattiakaivoon tuleva vesi ei pääse sieltä itsekseen pois. Bailerien sijasta veneeseen on asennettu kiinteä käsipumppu veden poistamiseksi pohjalta. Vesi pumpataan lattiasyvennyksestä kölilaattikkoon, josta se valuu pois veneestä.

Kahva etukannella. Tämä on ehkä aika erikoisentuntuinen lisäys veneeseen, mutta Wayfarerin tapauksessa kuitenkin olen huomannut, että etukansi on aika suosittu paikka hiljaisilla tuulilla. Scampin tapauksessa sinne vain tarvitaan jonkin, josta pistää kiinni. Tuntematonta rantaa lähestyttäessä on hyvä, jos joku tähystää vedenalaisia kiviä etukannella. Kahvasta on myös hyötyä venettä liinoilla traileriin kiinnittäessä.

Ohessa on veneen pohjapiirros. Mittasuhteet eivät ole tarkat.

Merisirrin pohjapiirros

Merisirri varustusta suunnitellessa kiinteän sähköjärjestelmän sisällyttäminen oli mietinnässä pitkään, mutta lopulta se hylättiin kustannus- ja luotettavuussyistä. Suunnittelun tavoitteena oli mahdollisimman huoleton ja huoltovapaa alus, eikä sähköjärjestelmä edesauttaisi tätä tavoitetta mitenkään. Toisaalta, mikään kiinteästi asennetun sähkölaitteen mukanaan tuoma hyöty ei ollut riittävän merkittävä perusteeksi.

Seuraavaksi: Vaneri
Katso myös: Merisirrin rakentaminen
Kulkuvalot