Hyvässä slöörissä · purjejollalla retkeilyä

Dyneema-nostin

Sarastuksen isopurjeen nostin (eli falli) oli metallivaijeri, jonka toisessa päässä oli naru apuna. Metallivaijerissa on lenkki, joka kiinnitetään maston kyljessä olevaan räkkiin. Jostain syystä kilpapurjehtijat pitävät tästä järjestelystä, mutta itse koin sen hankalaksi etenkin siinä vaiheessa, kun vaijeri lukitaan räkkiin purjeen nostamisen jälkeen. Monet retkipurjehtijat korvaavat metallivaijerin köydellä, mikä on paitsi helpompi ratkaisu, niin myös mahdollistaa purjeen reivaamisen. Kiinteänpituinen vaijeri soveltuu reivaamiseen huonosti.

Hankin uuden 4 mm dyneemaköyden nostimeksi, köysilukon sitä varten (CL203), alumiinisia vetoniittejä (4,0×16 mm), uuden isopurjeen reivirei’illä ja narua reivinaruksi. Vaikka kaikki ei mennyt ihan niin kuin elokuvissa, muutoksen tekeminen oli silti suhteellisen suoraviivainen homma. Suunnitteluun ja tiedon etsimiseen meni varmasti moninkertaisesti aikaa.

Sitten vaan kokeilemaan reivaamista!

Clamcleat CL203 + Cleamcleat Keeper
Maston juuri
Maston huippu
Nostinsolmu on kätevä
Dyneema-köysi

Kommentit

Seppo Laitinen ·  15. heinäkuuta 2015
Kappas, olet vaihtanut nostimen dyneemaan... ja minä kun olin suunnitellut dyneeman vaihtamista siihen vaijerisysteemiin, jonka hylkäsit. Veneessämme on mastossa kiinni liukukisko, johon on kiinnitetty kaksihaarainen teräskoukku – nostin laitetaan kahden koukun väliseen rakoon, ja koukkujen alapuolelle nostimeen tehdään yksinkertainen lenkki, joka estää nostinta nousemasta ylöspäin. Kaksinkertaista taljaa käyttämällä koukkua sitten vedetään liukukiskossa alaspäin: saadaan nostin tarpeeksi kireälle.

Pieni mutta häiritsevä ongelma on ollut se, että mitä kovempi tuuli, sitä tiukemmalle nostimen lenkkisolmu menee, suorastaan työläs saada käsivoimin auki. Fokassa on samanlainen systeemi, ja fokka pitäisi saada nopeasti alas silloin kun kisassa spinnu nostetaan ylös –> ei paras mahdollinen järjestely jos kilpailee veneellä.

Mutta tuollainen clamcleat jonka olet ottanut käyttöön... jos sen kiinnittää käyttämämme koukun tilalle, niin solmunavausongelma poistuu. Kiitos, tämä taitaa ratkaista ongelman! Ei siis tarvitsekaan ruveta vaijeriviritystä rakentamaan.
Timo ·  16. heinäkuuta 2015
Mielenkiintoista, että tehdään täysin päinvastaiset muutokset rikiin. Tuo veneesi vaijerisysteemi kuulostaa hieman kehittyneemmältä Sarastukseen verrattuna. Minusta Sarastuksen tapauksessa vaijeri oli ensinnäkin liian lyhyt, mikä teki jo ensimmäiseen räkin koukkuun silmukan saamisen hankalaksi. Ensimmäisillä kerroilla taisin saada siinä touhussa haavan sormeenikin. Kuten sanoit, sen irti saaminen kovalla tuulella on hankalaa lenkkisolmun kovan otteen takia.

Kokeilin eilen clamcleatiä käytännössä. Isopurjeen nostaminen oli helpompaa, joskin ehkä hivenen hitaanpaa. Itse pidin siitä, että otteen nostimesta pystyi irroittamaan kesken noston ilman, että koko purje alkoi ottaa takapakkia. Tästä on hyötyä, jos purje meinaa mennä mutkalle mastouraan mennessään. Hieman mietin, että kannattaisiko clamcleatin yläpuolella olla sellainen köysipyörä, joka pitäisi vetävän liikkeen suorassa suhteessa itse lukkohelaan. Ainakin Ralph Roberts suositteli sellaista clamcleatin lisäksi.

Hieno juttu, jos sait kirjoituksestani inspiraatiota Litin rikin kehittämiseen.

Jätä kommentti

Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Kommentit arvioidaan aina ennen julkaisemista, joten niiden ilmestymiseen sivulle ei tapahdu hetkessä.